Polonya’da Yaşam
Polonya’da Yaşam
Polonya’da Yaşam
Polonya iklimi, ılıman ve karasal iklim arasında bir geçiş tipidir. Polonya’da hava değişkendir. Yıllık ortalama 600 mm yağış alan Polonya, dünyanın en yağışlı 132. ülkesidir. Polonya’da kış ayları genellikle serin, yaz ayları ise serin ve yağışlı veya sıcak ve kurak geçer. Polonya’da yaz dönemi Mart ayında başlar ve Nisan ve Mayıs aylarında sürer. Temmuz, Polonya için yılın en sıcak ayıdır. Polonya’da eylül sonbaharın başlangıcı olarak adlandırılırken, kış mevsimi kasım ayının ortalarında başlar. Polonya’nın özellikleri göz önüne alındığında, Avrupa’nın en üretken üçüncü ülkesidir. En verimli tarım alanları ülkenin güneyi ve batısındadır.
Polonya’da toprağın türü ve kalitesi değişiklik gösterse de, dağlık bölgelerde daha ince ve daha kayalık topraklar vardır. Güney kesiminde ise kum ve kil karışımı ile tarıma elverişli verimli topraklar bulunmaktadır. Polonya’nın en önemli dağı; Beş farklı ülkeyi kapsayan Karpatlar’dır. Dağların uzunluğu yaklaşık 1.500 kilometre, genişliği ise yaklaşık 150 kilometredir. Uzunluğa göre diğer Polonya dağları; Rysy, Miguszowiecki Szczyt Wielki, Kozi Wierch, Miedziane, Klin, Kresanica, Smreciny, Volovec, Polonia Tomanova olarak bilinir.
Polonya’da Gezilecek Yerler Neresidir?
Güzel ülke Polonya’nın gezilecek değerde harika yerleri vardır. Polonya gezilecek yerler denildiği zaman şu şekilde sıralanabilir;
Wawel Katedrali
Polonya Katolik kiliselerinden biri olan Wawel Katedrali, 900 yılı aşkın süredir Krakow’un tarihi yapılarından biri. Çeşitli onarımlardan geçen katedralin farklı mimarisi, şehre gelen turistler arasında büyük ilgi görüyor. Ülkenin ulusal tapınaklarından biri olan katedral, tarih boyunca hükümdarların taç giyme törenlerinin yapıldığı yer olmuştur.
Wieliczka Tuz Madeni
Kraków yakınlarında bulunan bu yer Wieliczka Tuz Madeni olarak geçer. Dünyanın en eski tuz madenlerinden biri olarak bilinir. Geçmişte birçok Polonya kralının evliliklerinin gerçekleştiği madenin tarih öncesi çağlardan beri kullanıldığı biliniyor. 327 metre derinliğe sahip olan maden, artık ülkeye gelen turistlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden biridir.
Auschwitz – Birkenau Toplama Kampları
Nazi Almanya’sı tarafından 2. Dünya Savaşı sırasında inşa edilen ve tarihin en acı olaylarına tanık olan Auschwitz-Birkenau toplama kampları, Kraków’un 60 kilometre batısındaki Monovtitz köyünde bulunuyor. Savaş sırasında toplam 1,3 milyon kişi kamptaydı, . Yahudi’nin korkunç katliamına tanık oldu, 900.000 kişi gaz odalarında can verdi ve yaklaşık 200.000 kişi yetersiz beslenme, hastalık ve suiistimalden öldü.
Soykırımı, yıllar sonra birçok tepkiye neden olsa da, o yıllarda insanlık tarihinin önüne geçilemeyen felaketlerinden biri olarak tescillendi. UNESCO tarafından korunan bu iki kampın kalıntıları artık Yahudi Mezarlığı, Auschwitz-Birkenau Devlet Müzesi ve Holokost Anıtı olarak halka açık yerlerde biridir.
Kraków Cloth Hall
Kraków’daki Kumaş Pazarı, Polonya’nın en popüler turistik yerlerinden biridir. Pazar Meydanı’ndaki bir binanın birinci katında yer alan müzede dünyaca ünlü birçok sanatçının eserlerini keşfedebilir, 19. yüzyıl Polonya resim ve heykel koleksiyonlarına da yer verebilirsiniz.
St. Mary’s Bazilikası
İlk olarak 1220 yılında inşa edilen Meryem Ana Kilisesi, Tatar istilası sırasında yıkılmış ve kısa süre sonra bazilika olarak yeniden inşa edilmiştir. İç ve dış mimarisiyle dikkat çeken bazilikanın zarif ahşap oymacılığı oldukça ilginç nüanslara sahiptir.
Varşova Ayaklanma Müzesi
Dünya Savaşı sırasında şehri Nazi Almanyası’ndan geri almak için Polonya Halk Ordusu tarafından başlatılan Varşova ayaklanması, uzun çatışmalardan sonra başarılı oldu. Müzeyi bu günlere açma fikri 1983 yılında ortaya çıksa da projenin uygulaması 2004 yılına kadar sürdü ve muhteşem bir koleksiyonun sunumu ziyaretçilere sunulmaya başlandı. Müzedeki sergi sırasında, direniş yıllarını anlatan pek çok kanıt, belge ve fotoğrafın yanı sıra o yıllara ait pek çok şeyin ne kadar özenle saklandığına şaşıracaksınız. Direniş döneminde aşıkların mektuplarına da ev sahipliği yapan müzeyi her yıl 600 bin ziyaretçi ziyaret ediyor.
Krakow Barbican
Günümüzde pek çok serginin yer aldığı bir müze olarak hizmet veren Barbican, görkemli duvarları ve Gotik mimarisi ile bir zamanlar polis karakolu olarak hizmet veriyor. Avrupa’da hâlâ ayakta duran 15. yüzyıldan kalma üç ileri karakoldan biri olan Barbican, zengin bir tarihe sahiptir. Bu arada Aziz Florian Kapısı’ndan geçip şehre giren herkes için bir kontrol noktası görevi gören St. Binası, turizm merkezlerinden biri olarak şimdi Kraków’un en önemli turistik yerlerinden biri.
Polonya Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Polonya sınırları içinde çalışabilmeleri için oturma iznine sahip olmaları gerektiği çok önem taşır. Ülkeye yatırım yapmak için çalışma izni olarak girmek istiyorsanız, öncelikle yatırımcı vizesi başvurusunda bulunmanız gerekir. Polonya konsolosluk kaynaklarına göre doğrudan çalışma izni almak mümkün değil. Polonya’da çalışmak isteyen Türk vatandaşlarının Polonya Cumhuriyeti Başkonsolosluğuna veya bağlı oldukları Polonya Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliğine ikamet başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.
Polonya çalışma vizesi bir ikamet vizesi türüdür ve D tipi vize başvuru kategorisine girer. Çalışma amacıyla Polonya’ya girmek isteyen vatandaşlar, ikamet izinleri veya başka ülke vatandaşlığına sahip olmaları halinde bu işlemlerden muaftır. Bu nedenle Polonya’da çalışma izni alabilirler. Bu durumlarda Schengen, Amerika veya Japon vizesine sahip kişiler Polonya’da çalışma iznine ihtiyaç duymadan Polonya’da çalışabilirler. Polonya çalışma izni almanın şartları vardır.
Polonya’da çalışma izni almak isteyen kişinin öncelikle Polonya çalışma vizesine başvurması gerekmektedir. Bunun için birkaç önkoşul var. Öncelikle istenilen evrakların eksiksiz olarak istenilen ofise teslim edilmesi gerekmektedir. Polonya çalışma vizesi için gerekli belgeler; Başvuru formu, pasaport, kimlik kartı bilgileri, medeni durum, ikamet edilen ülke, ikamet edilen ülke bilgilerini kullanmalısınız.
Polonya Çalışma İzni Almak Ne Kadar Sürer?
Çalışma izni Polonya genellikle 10-15 gün sürer. Başvuruların sunulma sırasındaki eksiklikler veya başvurularda eksiklikler olması halinde prosedür uzar. Polonya’daki firmalardan davetiye göndermeniz bu süreçleri önemli ölçüde hızlandıracaktır. Polonya çalışma izni size Polonya’da çalışma hakkı verir. Çalışma izni alan bir kişinin ayrıca Polonya oturma izni alması gerekir. Polonya çalışma izni aldıktan sonra, Polonya’ya girmek için çalışma vizesi başvurusu yapılmalıdır.
Polonya çalışma izni almanın temel koşulu, Polonya’da iş bulmak ve Polonyalı şirketlerden davet almaktır. Çalışma izni almış bir kişinin bu izni Polonya’da uzatma hakkı vardır. Polonya’da çalışma izni başvurusu Türkiye’deki Polonya resmi temsilciliğine yapılabilir. Başvuru için gerekli belgeleri hazırlayın ve başvurunuzu yapacağınız temsilcilikten randevu alın. Belirtilen tarihlerde çalışma izni başvurusunda bulunmanız Polonya vizesi ve gerekli belgeleri başvuru ile birlikte sunmanız gerekmektedir.
Polonya Vizesi Nasıl Alınır?
Polonya vize başvuruları için süreye bağlı olarak başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu anlamda 90 günden fazla olmayan kalışlar için Polonya Schengen vizesine (C tipi vize), 90 günü aşan kalışlar için uzun süreli Polonya vizesine, D tipi başvurular için başvuru yapılması gerekir. Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu’na veya Polonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği’ne sunulan vize bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Polonya, Schengen bölgesinin bir parçası olduğu için vize başvurusu ile birlikte adet biyometrik işlemin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Bu nedenle Polonya vize başvurusu için randevu alınması zorunludur. Randevu alınması, başvuru formunun doldurulması ve gerekli belgelerin hazırlanmasının ardından görüşme günü evraklar teslim edilecek ve biyometrik işlemin uygulanması ile işlem tamamlanacaktır. Polonya vizesi 15 günde çıkıyor ama yoğunluk vs. bazı durumlarda 30 güne kadar çıkabiliyor. Bu konuda firmamızdan gereken hizmeti alabilirsiniz.
Son Yazılar
Tüm Kategoriler
Reklam Alanı
Google reklam alanı